Achtergrond Saar


Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het psychische, emotionele en fysieke van de mens. Ik heb psychologie gestudeerd, met een focus op sociaal gedrag en het reguleren van emoties. Ik kwam er al snel achter dat we geneigd zijn ons verhaal te vertellen, alsof we een toeschouwer zijn in ons eigen leven. Het lijkt soms wel alsof we afgesneden zijn van onze emoties en gevoelens waardoor signalen vanuit ons lichaam niet worden opgemerkt.

Ik heb 6 jaar met heel veel plezier als organisatie adviseur gewerkt en ik weet hoe gemakkelijk het is signalen te negeren wanneer het even niet uitkomt. Wanneer ik een deadline moest halen, nam ik het trillende ooglid of de hoofdpijn op de koop toe. Maar eigenlijk was er nooit een moment waarop ik de tijd nam om naar mijzelf te kijken… Op een dag werd ik wakker en kon ik mijn bed niet meer uitkomen, zowel mentaal als fysiek was ik uitgeput. Ik had een gevoel van wanhoop, van falen, ik kon simpelweg niet meer… Ik zat in een burn-out.

Het werd me pijnlijk duidelijk hoe sterk de link tussen mentale en fysieke gezondheid is. Tijdens mijn burn-out ben ik enorm geholpen door een lichaamsgericht therapeut. Ik wilde niet meer praten, maar voelen. Ik werd begeleid bij het voelen van mijn moeheid en mijn pijn. Door aandacht te geven aan dat wat zich aandiende in mijn lichaam, verzachtte het. De pijn werd minder en zelfs de moeheid verdween. Al vrij snel voelde ik me weer energiek om leuke dingen te ondernemen. Ik was zo geïnspireerd door deze therapievorm dat ik de jaren erna de opleiding Lichaamsgerichte Coaching aan het Atma Instituut volgde en zelf ben gaan werken als lichaamsgericht coach.

Door mijn eigen ervaringen was ik extra gemotiveerd om als coach een onderscheid te kunnen maken tussen fysieke klachten die worden veroorzaakt door psychische problemen en fysieke klachten die worden veroorzaakt door ziekte. Vandaar dat ik de opleiding Medische Basiskennis als aanvulling heb gedaan.